středa 17. června 2015

Fotospeciál o letních svačinkách

Ne každý má tu vůli nedojídat po svých dětech. Hodně maminek si od nich alespoň zobne. Já jsem zobala, až se mi od pusy prášilo. Všechny maminky si totiž najdou čas, aby připravili jídlo pro své děti. Málokterá ale vyšetří chvilku, aby připravila něco hodnotného k jídlu i pro sebe. Tak jsem si jednoho dne řekla, že když už synovi uzobávám, tak ať to, co strčím do pusy, má nějakou přidanou hodnotu i pro mě.

Celý minulý týden jsem strávila s foťákem v jedné a talířem v druhé ruce a pilně dokumentovala, jak to u nás vypadá za běžného provozu při dvou dětech o svačinách. Nejúspěšnější favority si v dnešním fotoblogu dovolím nabídnout i vám a budu se těšit, že někoho svými fotkami i příběhem inspiruji.

Kdeže cukry, ale prázdné kalorie, to je nepřítel číslo jedna!


Čokoládovou tyčinku kolem neposedného dítěte vyběhám, ani nemrknu. Obzvlášť, když kojím. Problém nastal, když jsem se chtěla rychle něčím zaplácnout. Většinou jsem sáhla po věcech, které mě úplně zabetonovali, v lepším případě nafoukli. Trávení šmakulózních zaplácávaček mi ubíralo velkou část energie. Připadala jsem si ještě více unavená a pomalá. Pocit sytého břicha navíc zmizel s vyhozením obalu od „svačiny“ a já se pídila po dalším překořeněném a přeslazeném snacku.

To, že jsem už tři roky na mateřské ještě neznamená, že to moje postava musí kdekomu vykládat za mě na počkání.

Navíc mě začala hryzat neustálá starost o to, co dát v mezičase synovi, aby mi pak snědl oběd nebo večeři a zároveň mu to stačilo a nelezl mi před tím do krabice se sladkostmi.

Pohanka, kuskus, jáhly, chia semínka


Tak jsem objevila pohanku, kuskus, jáhly, chia semínka a další geniální potraviny.  Jsou neutrální chuti, dají se připravovat na slano i na sladko. Většinou je stačí zalít vodou. Pěkně nabobtnají, tím pádem se i sami „uvaří“.  Vaše střeva vám za ně kvůli vysokému procentu vlákniny, které v sobě obsahují, jenom poděkují. Vynikající jsou tyto potraviny jako přílohy, kaše, pudinky nebo součásti ovocných a zeleninových mís. Sahám po nich nejčastěji.

Doslova žhavým typem je teplá pohanková kaše slazená medem, s trochou jogurtu a jablíčky restovanými na přepuštěném másle.  Hodně jsme si také pochutnali na banánovém chia pudinku, doplněném vlašskými ořechy a belgickou čokoládou s vysokým procentem kakaa. Pět hvězdiček z pěti od nás dostal také borůvkový chia pudink. Kdo má rád recepty s levandulí jako já, může si doplnit o pár zrníček z jejích květů. Chybu u dětí neuděláte s jakýmkoliv smoothie, hlavně musí mít správně barevná brčka. K jejich výrobě používám různé druhy mléka i ovoce, takže stejný recept má pokaždé jiný šmrnc. Nám nejvíce ze všech v horkých dnech zachutnalo jahodovo­-vanilkové.




Ovocné variace


Blíží se léto, které nám rodičům, díky barevnosti svých plodů a poklidnému tempu, nabízí neopakovatelnou možnost, naservírovat svým dětem jídla z potravin, které by za jiných okolností nikdy nevložily do úst. A napumpovat do nich o trochu více vitamínů než odpovídá jejich běžné spotřebě. Pakli-že se říká, že jíme očima, u dětí to platí dvojnásob. Proč jim tedy nezkusit naservírovat ovocnou pizzu z melounu nebo ovocný salát s chia semínky v misce z vydlabaného ananasu?


 

Jídlo hrou


Jak syn rostl, měnilo se dojídání ve společné stolování a dnes, v jeho třech letech, si oba užíváme nejenom konzumaci, ale i samotnou přípravu, která se stala krásným rituálem a časově nenáročnou hrou. Třeba meloun je perfektní materiál na vykrajování! Vybavte malé kuchaře vykrajovátky a užívejte si jejich kreativity. Nebo postavte před dítě misku plnou ovoce a navlékněte si společně špíz a jedlé korále! No a co taková vafle, ta má spoustu otvorů. Nechte je své dítě vyplnit drobnými letními plody jako je rybíz, borůvky. Děti potrénují jemnou motoriku  a vy si pochutnáte.

 

 

Nedělní pečení


Patříte ke staré škole a stále držíte nedělní pečení? Zbožňují děti váš perník nebo bábovku? Zkuste je tuto neděli nazdobit trochu jinak. Já jsem třeba přes náš perník přehodila pléd po prababičce a nechala syna, aby ho pocukroval. Perník nám v minutě rozkvetl pod rukama a my jenom vyprášili šátek. Nebo taková krupicová kaše s ovocem. To je síla vzpomínek, která z nás dokáže udělat děti i když už sami máme vlastní.

 

Domácí jogurty a dipy


Nejlepší věc, která nám za poslední rok přibyla do kuchyně, je jogurtovač. Pokud dostaneme chuť na jogurt, saháme už jenom po tom našem, domácím. A dochutíme si ho vlastní marmeládou, ovocem  a nebo čistě medem. Kdo nezanevřel na kravské mléko, ať neváhá. Z domácího jogurtu se dají vyrobit i skvělé dipy, my jsme si k domácím chipsům z trouby vyrobili dip pažitkový. 

 

Domácí másla z ořechů a semínek


K jejich výrobě mě inspirovala má kamarádka, která se velmi úspěšně zabývá zdravou výživou. Mezi zahraničními foodblogery se jedná o žhavé téma. Je veliká škoda, že se takto podomácku vyrobená pochoutka, ještě nedostala do kuchyní českých maminek. Děti by zapomněly na Nutellu. Máslo je hotové do pěti minut, snězené do tří. My jsme si udělali radost kakaovým máslem ze slunečnicových semínek. Na hřišti budete trendy, protože máslo je komplet RAW.














FOTOGALERIE

Pohanková kaše slazená medem, s jogurtem a na přepuštěném másle restovanými jablky

Banánový chia pudink s vlašskými ořechy zdobený čokoládou s vysokým podílem kakaa

Borůvkový chia pudink

Jahodovo-vanilkové smoothie

Ovocný salát s chia semínky

Ovocná pizza

Ovocné špízy

Vafle s ovocem

Melounové vykrajování

Lehký salát z melounu, borůvek a sýra

Nadýchaný perník se strouhanými jablky

Krupicová kaše s ovocem

Domácí jogurt s ovocem a vlašskými ořechy

Domácí chipsy s pažitkovým dipem

Raw kakaové máslo ze slunečnicových semínek

Žádné komentáře:

Okomentovat