Ne každý má tu vůli
nedojídat po svých dětech. Hodně maminek si od nich alespoň zobne. Já jsem
zobala, až se mi od pusy prášilo. Všechny maminky si totiž najdou čas, aby
připravili jídlo pro své děti. Málokterá ale vyšetří chvilku, aby připravila
něco hodnotného k jídlu i pro sebe. Tak jsem si jednoho dne řekla, že když
už synovi uzobávám, tak ať to, co strčím do pusy, má nějakou přidanou hodnotu i
pro mě.
Celý minulý týden jsem
strávila s foťákem v jedné a talířem v druhé ruce a pilně
dokumentovala, jak to u nás vypadá za běžného provozu při dvou dětech o
svačinách. Nejúspěšnější favority si v dnešním fotoblogu dovolím nabídnout
i vám a budu se těšit, že někoho svými fotkami i příběhem inspiruji.
Kdeže cukry, ale prázdné kalorie, to je
nepřítel číslo jedna!
Čokoládovou tyčinku
kolem neposedného dítěte vyběhám, ani nemrknu. Obzvlášť, když kojím. Problém
nastal, když jsem se chtěla rychle něčím zaplácnout. Většinou jsem sáhla po
věcech, které mě úplně zabetonovali, v lepším případě nafoukli. Trávení
šmakulózních zaplácávaček mi ubíralo velkou část energie. Připadala jsem si ještě více unavená a pomalá. Pocit sytého
břicha navíc zmizel s vyhozením obalu od „svačiny“ a já se pídila po
dalším překořeněném a přeslazeném snacku.
To, že jsem už tři roky
na mateřské ještě neznamená, že to moje postava musí kdekomu vykládat za mě na
počkání.
Navíc mě začala hryzat
neustálá starost o to, co dát v mezičase synovi, aby mi pak snědl oběd nebo
večeři a zároveň mu to stačilo a nelezl mi před tím do krabice se sladkostmi.
Pohanka,
kuskus, jáhly, chia semínka
Tak jsem objevila
pohanku, kuskus, jáhly, chia semínka a další geniální potraviny. Jsou neutrální chuti, dají se připravovat na slano
i na sladko. Většinou je stačí zalít vodou. Pěkně nabobtnají, tím pádem se i
sami „uvaří“. Vaše střeva vám za ně kvůli
vysokému procentu vlákniny, které v sobě obsahují, jenom poděkují.
Vynikající jsou tyto potraviny jako přílohy, kaše, pudinky nebo součásti
ovocných a zeleninových mís. Sahám po nich nejčastěji.
Doslova žhavým typem je
teplá pohanková kaše slazená medem, s trochou jogurtu a jablíčky restovanými na přepuštěném másle. Hodně
jsme si také pochutnali na banánovém chia pudinku, doplněném vlašskými ořechy a
belgickou čokoládou s vysokým procentem kakaa. Pět hvězdiček z pěti od nás
dostal také borůvkový chia pudink. Kdo má rád recepty s levandulí jako já,
může si doplnit o pár zrníček z jejích květů. Chybu u dětí neuděláte s jakýmkoliv
smoothie, hlavně musí mít správně barevná brčka. K jejich výrobě používám
různé druhy mléka i ovoce, takže stejný recept má pokaždé jiný šmrnc. Nám
nejvíce ze všech v horkých dnech zachutnalo jahodovo-vanilkové.
Ovocné
variace
Blíží se léto, které
nám rodičům, díky barevnosti svých plodů a poklidnému tempu, nabízí
neopakovatelnou možnost, naservírovat svým dětem jídla z potravin, které
by za jiných okolností nikdy nevložily do úst. A napumpovat do nich o trochu
více vitamínů než odpovídá jejich běžné spotřebě. Pakli-že se říká, že jíme
očima, u dětí to platí dvojnásob. Proč jim tedy nezkusit naservírovat ovocnou
pizzu z melounu nebo ovocný salát s chia semínky v misce
z vydlabaného ananasu?
Jídlo
hrou
Jak syn rostl, měnilo
se dojídání ve společné stolování a dnes, v jeho třech letech, si oba
užíváme nejenom konzumaci, ale i samotnou přípravu, která se stala krásným
rituálem a časově nenáročnou hrou. Třeba meloun je perfektní materiál na
vykrajování! Vybavte malé kuchaře vykrajovátky a užívejte si jejich kreativity.
Nebo postavte před dítě misku plnou ovoce a navlékněte si společně špíz a jedlé
korále! No a co taková vafle, ta má spoustu otvorů. Nechte je své dítě vyplnit
drobnými letními plody jako je rybíz, borůvky. Děti potrénují jemnou
motoriku a vy si pochutnáte.
Nedělní
pečení
Patříte ke staré škole
a stále držíte nedělní pečení? Zbožňují děti váš perník nebo bábovku? Zkuste je
tuto neděli nazdobit trochu jinak. Já jsem třeba přes náš perník přehodila pléd
po prababičce a nechala syna, aby ho pocukroval. Perník nám v minutě
rozkvetl pod rukama a my jenom vyprášili šátek. Nebo taková krupicová kaše
s ovocem. To je síla vzpomínek, která z nás dokáže udělat děti i když
už sami máme vlastní.
Domácí
jogurty a dipy
Nejlepší věc, která nám za poslední rok přibyla do
kuchyně, je jogurtovač. Pokud dostaneme chuť na jogurt, saháme už jenom po tom
našem, domácím. A dochutíme si ho vlastní marmeládou, ovocem a nebo čistě medem. Kdo nezanevřel na kravské
mléko, ať neváhá. Z domácího jogurtu se dají vyrobit i skvělé dipy, my
jsme si k domácím chipsům z trouby vyrobili dip pažitkový.
Domácí
másla z ořechů a semínek
K jejich výrobě mě inspirovala má kamarádka,
která se velmi úspěšně zabývá zdravou výživou. Mezi zahraničními foodblogery se
jedná o žhavé téma. Je veliká škoda, že se takto podomácku vyrobená pochoutka,
ještě nedostala do kuchyní českých maminek. Děti by zapomněly na Nutellu. Máslo
je hotové do pěti minut, snězené do tří. My jsme si udělali radost kakaovým
máslem ze slunečnicových semínek. Na hřišti budete trendy, protože máslo je
komplet RAW.
FOTOGALERIE
|
Pohanková kaše slazená medem, s jogurtem a na přepuštěném másle restovanými jablky |
|
Banánový chia pudink s vlašskými ořechy zdobený čokoládou s vysokým podílem kakaa |
|
Borůvkový chia pudink |
|
Jahodovo-vanilkové smoothie |
|
Ovocný salát s chia semínky |
|
Ovocná pizza |
|
Ovocné špízy |
|
Vafle s ovocem |
|
Melounové vykrajování |
|
Lehký salát z melounu, borůvek a sýra |
|
Nadýchaný perník se strouhanými jablky |
|
Krupicová kaše s ovocem |
|
Domácí jogurt s ovocem a vlašskými ořechy |
|
Domácí chipsy s pažitkovým dipem |
|
Raw kakaové máslo ze slunečnicových semínek |
Žádné komentáře:
Okomentovat